Učenje TFP

doc. dr. Marko Novak

Učenje TFP

OdgovorNapisal/-a Lona » 29. jan 2009 09:45

Hej so mučeniki :D

No izpit se približuje, pa me zanima, kako kaj napreduje učenje? Ima kdo kako posebno strategijo za študij hehe, vsaka informacija je dobrodošla :P. Jaz se probam prebijati skozi knjigo, vendar ni lih mačji kašelj.....
Kakšne so kaj vaše izkušnje?

LP
Lona

Re: Učenje TFP

OdgovorNapisal/-a boštjan » 04. feb 2009 22:12

lp.
Takole jaz sem se učil iz njegove knjige (tista Zelena) in iz njegovih člankov (pravo in objektivnost, Pravnik let.58, 2003 in Pomen morale v pravu Pravnik let.61 2006), ki o v bistvu vsi ti članki v knjigi samo nekaj malo spremenjeni se mi zdi.

Izpit je bil v letu 2008 zgodaj spomladi (februar) 1. rok.

V poštev so prišla naslednja poglavja iz knjige:(kaj vam je sedaj povedal, da pride v poštev ne vem) - sej najbrž je to še objavljeno na uradni strani
in tudi ena knjiga ki je pod obvezno literaturo mislim, da je PRAVO in POLITIKA (siva knjiga), pa še ALS (alternativno reševanje sporov) - za to so neki čanki nič kaj pametnega na internetu malo pobrskaš (obstajatudi neko združenje ALS)

Poglavja:
1. Še o naravi prava (pomen morale v pravu, Pravo in objektivnost, Občutek za pravčnost,
2. današnji izzivi pravni državi (Nevarna enostranskost liberalizma,O socialni pravičnosti, načelo soc. države, kriza avtoritete v pravu)
3. Problem sodniškega aktivizma
4. Pravna narava tehtanja

Izpit je torej imel 4. VPR (vsako vsaj 2 ali več podvprašanj)

1. Ločitvena teza med moralo in pravom (bistvo) in našteti kakega predstavnika

2. tehtanje (sp. zg. premisa, sklep) tu je bil en primer v zvezi uravnoteževanja (trčenje dveh ustavnih pravic, uglavnem pravica do informiranosti in pravica do umetniške svobode al nekaj takega) Torej neka pisateljica je izdala knjigo in v njej opisovala resnčno življenje neke družine, v nadaljevanju pa se je v zgodbi prepoznala neka ženska ... več s ne spomnim, skratka cela zgodbica in potem še neko pod vprašanje na to temo. Skratka problem tehtanja dveh ust.člov. pravic. Mislim da je bil to resnični primer že v RS.

3. delitev oblasti in polarnost (politični in pravni pol itd)

4. ALS (alternativno ...) mislam da je bilo treba nekaj napisati bistvo se mi zdi se ne spomnim dobro, pol je bil pa en primer davčne uslužbenke, ki je zaznala KD in potem je DT vložil KO, ali nekaj takega. Vprašanje je bilo, ali lahko osumljenec KD sklene kao poravnavo ALS z uslužbenko davčne uprave, potem je bilo še se mi zdi podvprašanje. Skratka vedit je treba kdaj se lahko sploh ALS uporablja in kako, v katerih postopkih.

naslednji roki so bli pa drugi primeri,

Skratka dokaj zahteven izpit, če ne eden najtežjih

LP Boštjan
boštjan

Re: Učenje TFP

OdgovorNapisal/-a Lona » 05. feb 2009 17:49

Hej

Kolk je fajn, ko se najde kaka prijazna duša pa ti malo pomaga :mrgreen: . Ko sem prebrala vprašanja in ugotovila da se mi neki lih ne sanja o njih sem se kar odjavila od izpita haha. Bom šla rajši na drugi rok :oops: .
Hvala še 1x za informacije :D .

LP
Lona

Vrni se na Filozofija in teorija prava

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost